Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2009

Έπεράσαμ όμορφα, όμορφα όμορφα...


στη σημερινή μας ποδηλατοβόλτα. Ήταν μια τέλεια ημέρα και η παρέα ακόμα καλύτερη. Ξεκινήσαμε όπως πάντα από την πλατεία του ποιητή μας, που θέλει να μας ξεπροβωδίζει κάθε φορά. Είχαμε ραντεβού στις 10.30 όπως πάντα για να φύγουμε κατά τις 11,00. Σήμερα έσκασε μύτη για πρώτη φορά και ο Άκης. Μας καθυστέρησε και λίγο γιατί μας ήρθε νηστικός και ήθελε να πάει να κολατσίσει...Χαλάλι του...

Συμφωνήσαμε να μην πάμε από την εθνική οδό, που και μονότονη είναι αλλά και όχι ιδιάιτερα ασφαλης. Ετσι προτιμήσαμε να πάμε από το δρόμο του Καλαμακίου προς Λαγανά και μέσω Σαρακίνας στον Παντοκράτωρα όπου έγινε μικρή στάση για αναμνηστικές φωτογραφίες, για να καταλήξουμε Λιθακιά.
Δικαιωθήκαμε για την επιλογή μας αφού έτσι μας δόθηκε η δυνατότητα να εξερευνήσουμε άγνωστα για μας μέρη, μέσα από ήσυχα και πανέμορφα αγροτικά δρομάκια.
Υπήρξε η σκέψη να επισκεφτούμε τα ερείπια του αρχοντικού κάτι που δεν είναι πια και τόσο εύκολο μια και ο χώρος έχει πλέον περιφραχτεί. Θα το επιχειρήσουμε μια άλλη φορά. Σήμερα προτιμήσαμε να μην καθυστερήσουμε διακρίνοντας κάποια απειλητικά μαύρα σύννεφα στον ορίζοντα.
Στη Λιθακιά κάναμε στάση για ένα καφέ και έτσι δώσαμε την ευκαιρία στο Στράτο που γιόρταζε να μας κεράσει και μια μπουγάτσα. Εκεί κάτσαμε και πιάσαμε την κουβέντα. Κουβεντιάσαμε για πολλά θέματα. Συζητήσαμε για το σύλλογο που σκεφτόμαστε να φτιάξουμε, για τις διαδρομές που λέμε να προγραμματίσουμε, για την επικοινωνία που είχαμε με τους ποδηλάτες Ηλείας και τη πρόταση που τους κάναμε να έρθουν εδώ για να βολτάρουμε μαζί καθώς και γενικότερα τις προοπτικές ανάπτυξης ενός εναλλακτικού ποδηλατικού τουρισμού στο νησί μας για τους χειμερινούς μήνες.
Θίξαμε το θέμα της κυκλοφοριακής μελέτης και δεσμευτήκαμε με ευκαιρία της ανάρτησης της μελέτης στο σαιτ του Δήμου για διαβούλευση, να καταθέσουμε κι εμείς τις προτάσεις μας μια και δεν είδαμε να υπάρχει καμιά πρόβλεψη για κατασκευή ποδηλατόδρομων στην πόλη της Ζακύνθου, όσοι βρεθήκαμε στην παρουσίαση της μελέτης που έκανε ο μελετητής καθ. κ. Ματσούκης.

Μετά θυμηθήκαμε ότι αυτές τις μέρες στην Κοπεγχάγη οι μεγάλοι του πλανήτη συνεδριάζουν για να αποφασίσουν πως θα καταφέρουν να μειώσουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα που ευθύνονται για το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής που απειλεί τον πλανήτη μας.
Τότε αρχίσαμε να ευλογούμε τα γένεια μας νιώθοντας περήφανοι για τη μικρή μας συνεισφορά στον παγκόσμιο αγώνα ενάντια στην κλιματική αλλαγή και αποφασίσαμε να οργανώσουμε ποδηλατάδα την ερχόμενη Πέμπτη στην πόλη να διαδώσουμε το μήνυμα ότι θα χρειαστεί να αλλάξουμε κι εμείς συνήθειες αν δεν θέλουμε να μην αλλάξει το κλίμα.
Τότε συνειδητοποιήσαμε ότι την Πέμπτη είναι η γιορτή του Αγίου Διονυσίου. Αυτό μας έδωσε την ιδέα για το χιουμοριστικό σύνθημα -μήνυμα της ποδηλατάδας μας προς τους μεγάλους που καλούνται αυτές τις μέρες στην Κοπεγχάγη να αποφασίσουν για τις τύχες του πλανήτη:

"ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ. Ο ΑΓΙΟΣ ΝΑ ΒΑΛΕΙ ΤΟ ΧΕΡΙ ΤΟΥ"

Τέλος συμφωνήσαμε όλοι η ποδηλατάδα να καταλήξει στο χώρο που εκείνη τη μέρα θα σπέυσουν οι Ζακυνθινοί να προσκυνήσουν. Περισσότερες λεπτομέρειες σε ανακοίνωση που θα βγάλουμε σύντομα.
Η μόνη δυσάρεστη έκπληξη της ημέρας ήταν όταν στο γυρισμό στρίψαμε στο Zante Beach στο Λαγανά για να χαζέψουμε τη θάλασσα και δεν μπορούσαμε να σταθούμε από τη δυσοσμία που ανέδυόταν από τον παρακείμενο χείμαρο που όπως φαίνεται και από το χρώμα του στις φωτογραφίες έχει μετατραπεί σε αγωγό ανεπεξέργαστων λυμάτων που οδηγούνται στον κόλπο του Λαγανά. Επίσης το θέαμα της παραλίας σκουπιδότοπου μας γέμισε απογοήτευση και υποσχεθήκαμε στον ευατό μας να κάνουμε κάτι γιαυτό, συνδιάζοντας ίσως μια βόλτα με τον καθαρισμό της παραλίας.
Ο γυρισμός ήταν κατηφορικός και μπορέσαμε να αναπτύξουμε την ταχύτητα που απαιτούσαν οι περιστάσεις για μια ομάδα ανθρώπων που ποδηλατούσε για 2 ώρες και κόντευε να μείνει αποό καύσιμα....όχι απ' αυτά που μολύνουν τον ουρανό μας αλλά από κείνα που εφραίνουν τον ουρανίσκο μας...

2 σχόλια:

  1. Ήμουν κι εγώ σε αυτή την παρέα των ποδηλατών και οφείλω να ομολογήσω ότι αν και λίγες μέρες πρίν από τα Χριστούγεννα, περίοδος που προδιαθέτει για χουζούρεμα στο σπίτι, μπροστά στο τζάκι και δίπλα στο πλαστικό δενδράκι… εμείς προτιμούμε να κάνουμε την βόλτα μας και να απολαμβάνουμε την φύση στα όμορφα γραφικά δρομάκια του νησιού μας. Βέβαια όλες αυτές τις Κυριακές είχαμε σύμμαχο και τον καιρό. Ας ελπίσουμε ότι και την επόμενη Κυριακή θα μας κάνει την χάρη για να φτάσουμε έως και το Καταστάρι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή